Unforgettable Day




Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Daisypath Wedding Ticker

Thursday, September 22, 2011

Resepi Kon Lou Mein



Oppss... Im Back

nak sharing resepi Kon Lou Mein, mee  ala chinese style dan aku memang suka sangattt makan mee ini.  kalau pegi mana2 restoren atau food court chinese yang ada di iktiraf halal bukan yg serve no pork aku mesti order mee ini.  dan oleh kerana aku memang tergila2 sangat, saya dengan rajinnya mengoogle kat internet, this is not actual receipi but  Alhamdulillah  takdelah nak turun KK semata-mata nak dapatkan makanan. Masak dari rumah pun boleh, dah ada rasa2 sebijik dgn Kon Lou Mein yang selalu saya makan tuh so just on. Resepi kat sini is the full version of kon lou mein, sebab saya takde bahan-bahan so i used the already stock inside my fridge no need to waste money. ngeh..ngeh

MY VERSION OF KON LOU MEIN

BAHAN-BAHAN
Mee Maggie kering / mee tuaran / wantan mee
1 DADA AYAM
3 BTG SAYUR PAK CHOY
BAWANG PUTIH ( DICINCANG)
BAWANG MERAH GORENG
DAUN SUP
DAUN BAWANG
 1 KIUB AYAM
1 SUDU SOS TIRAM
1SUDU SOS SOYA CAIR
SEDIKIT GULA
2 S/K  MINYAK BIJAN 

CARA MEMASAK
MASAK MEE MAGGIE
- DIDIHKAN AIR,MASUKKAN KIUB AYAM DAN DADA AYAM
- ANGKAT AYAM  ( PERAM DGN SOS SOYA+TIRAM ) MASUK DALAM FOIL DAN BAKAR 15 MINIT
- LETAK BAWANG PUTIH, BAWANG MERAH, DAUN SUP & BAWANG,
- LETAK MINYAK BIJAN
- CELUP SAYUR PAK CHOY
- MASUKKAN SEDIKIT AIR CAMPURAN TEPUNG KANJI, BIARKAN MENDIDIH SEMENTARA AYAM YANG DAH MASAK DI HIRIS 
- TUANGKAN KUAH REBUSAN KE ATAS MANGKUK YANG BERISI MEE, DAN HIASKAN DENGAN AYAM DAN SAYUR PAK CHOY
- SEDIA UNTUK DIMAKAN


P/S--
AYAM saya tukar dengan wantan , dan sayur pak choy saya guna anak jagung muda


No comments: