Unforgettable Day




Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Daisypath Wedding Ticker

Wednesday, June 8, 2011

RESEPI SINAGOL PARI

SALAM dan selamat malam

ok.. Apa itu sinagol?.. hehehe one of sabahan dishes, tapi tak semua sabahan pandai makan makanan dan ikut tempat dan suku kaum tertentu sahaja yang reti nak makan lauk pauk jenis neh.. sinagol neh one of our family favorite dish juga, kalau di daerah kudat, pasti ada gerai makanan di pasar malam yang akan jual lauk ini, dan ikan yang digunakan iaitu ikan pari dan ikan yu, sinagol ini merupakan makanan tradisional suku kaum bajau semporna, dan kalau dikudat di panggil suku kaum ubian yg dimakan dgn putu( ubi kayu yg diparut dan dikukus).

Tetapi untuk masak sinagol kali ini guna ikan pari.. ikan yu tak jumpa dan yg paling expert masak resepi ini iaitu my dad, kalu dulu hampir setiap minggu juga makan lauk sinagol neh. tapi sekarang dah jarang2 dah gambar dalam pic neh pun bapa saya yg masak, a bit yellow sket sebab terlebey kuncit tp mmg sedapkan rempah ratus nya pun yg asli. dan saya pernah juga terbaca yang sinagol ini dipanggil serunding mungkin sebab lauk ini perlu di masak kering,( TAPI TAKDELAH KERING ST) sometimes ada juga saya nmpk yg ada kuah.. hehehe tp mmg tak leh masuk tekakla bg saya yg berkuah neh.. better buat asam pedas pari kan. tp terserah lah pada sesiapa.. eh terlebey2 plak entry aku neh.. ok apapun check it out.. sapa2 yg nak try dan tak paham.. leh asked me ye.. insya allah akan dijawab .. ngeee

RESEPI IKAN PARI MASAK SINAGOL(SERUNDING) KERING

BAHAN -BAHANNYA
IKAN PARI YANG TELAH DIBERSIHKAN DAN DIPOTONG2 KECIL

BAHAN A
5 Inci kunyit**
6 biji bawang merah kecil**
3 ulas bawang putih**
1 inci halia**
10 biji cili padi merah** ( ikut suka kepedasan yg korang nak)
(** ditumbuk kasar)

BAHAN B
3 batang serai--- dititik
1 batang kayu manis
3 batang bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 batang cili kering---- di gunting kecil2 dan buang bijinya

BAHAN C
3 tbsp kicap cair**
2 tbspn kicap manis**
1 cawan air asam jawa**

garam, serbuk perasa, gula
minyak untuk menumis

cara- cara
1. masukkan minyak 1/4 cawan tumiskan bahan A, hingga naik bau,
2. masukan bahan b gaul dan sebatikan..
3.masukkan ikan pari yg telah dipotong dan gaul , letak bahan c yang bertanda..
4. biarkan seketika,gaul sehingga air hampir kering
5. dan isi ikan pari masak gaulkan hingga isinya terlerai2
6. agak2 isi ikan dah masak, dan isinya dah kering dan terbit minyak
bolehlah di angkat dan dihidangkan.

Nota kaki: mungkin ada sedikit melanggar resepi asli, minta maaf sebab bagi saya ini mengikut kesesuaian tahap kesegaran ikan, rempah 3 sekawan tu tujuan dicampurkan untuk menghilangkan bau ikan dan meningkatkan aroma masakan, yelah nak masuk tekak saya kan.. apapun enjoy dis resepi .. wallaa

9 comments:

Ellen said...

Hinava bah ni kan sis..hehee..sedap ni...

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

kak helen, bkn tu kak, ini sinagol.. kalu hinava/hinata tu yg ikan masih mentah2.. atuukk oii, terliur sudah saya neh kak ..kak kasi remind saya tu makanan.. mo buat lah nanti.. kekeke

fardhilah said...

tension!!! pic2 dlm blog ko ni bah ndak dpt tgk sbb internet opis ni tdk benarkan.. hahaha

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

alalala.. kodel, ko surf drumah seja bah.. hahaha..

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

kalau singol ikan temenung ok tak?

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

hihi... needa mana bule, kena ikan pari dan ikan yu jek.. kekeke..

fardhilah said...

yah mo pindah tempat kerja bah ni. pindah area kl jg.. klu pindah p sabah tu mustahil la sy rasa.. heheheh.. tp blm isi borang lg ni. cdg lepas raya baru isi borang.. harap2 dapat. sy bosan dah kerja tempat ni tambah2 lg dgn bekerja dgn org malas ni..heheheh

Chea Adam said...
This comment has been removed by the author.
Chea Adam said...

"SINAGOL" bukan makanan suku kaum bajau atau sabahan sis. sinagol adalah makanan suku kaum "kalibugan" yg berasal dari mindanao ataupun zamboangga del norte, dan putu@piutu adalah makanan suku kaum suluk@tausug yg berasal dari sulu. nenekoyang saya yg bagitahu.. kerana dia berasal dari mindanao. apapun mohon pencerahan dari sis. terima kasih