Unforgettable Day




Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Daisypath Wedding Ticker

Wednesday, November 9, 2011

Resepi Sup daging + air isi kelapa



Bahan A BUMBU sup( blender)
5 biji bawang merah
4 ulas  bawang putih
2 inchi halia, lengkuas
3 batang serai
2 biji sup bunjut ( buka kain )
1 s/k jintan manis
1 sudu besar biji lada hitam
2 sudu besar serbuk lada putih
1 paket serbuk sup
1 s/k kerisik
2 sudu besar gula merah
garam

Bahan B
* 1 kg tulang lembu
* 3 batang serai
* 2 inci halia 
* 3 biji kentang
* 2 biji kelapa muda ( ambil isi dan air)
*daun sup / bawang
* 1 paket kecil bawang goreng

Bahan C ( sambal kicap )
* 20 biji cili padi ,3 ulas bawang putih, 3 biji bawang merah, belacan, gula dan garam dan kicap manis 
( blend sekali dan masak sekijap sehingga terbit minyak )

Cara memasak
* sementara itu, masukkan minyak dan tumis bahan A hingga terbit minyak matikan api
* tumis juga bahan C sehingga terbit minyak.
* rebus tulang dan isi lembu dengan serai dan halia sehingga lembut, masukkan kentang , masukkan separuh bumbu ( 1/2bahan A yg telah dimasak ), sedikit bawang goreng , daun sup, daun bawang , letak garam dan serbuk perasa dan letak air kelapa dan juga isi kelapa. masak dalam 20 minit dan boleh dimakan. ;)

*letak separuh Bumbu / perencah yang dimasak, bakinya boleh digunakan untuk memerap daging, ayam dan boleh di panggang / disalai atau digunakan semula untuk dijadikan bumbu sup. 
* untuk sup daging kelapa bakar, bakar kelapa sehingga hangus, keluarkan isi dan air dan letak dalam periuk yang berisi daging tadik. dan tak dicampur bumbu yg banyak mcm yang saya letak ini.
* tapi saya prefer sup daging kelapa tanpa dimasak. :)


Selamat mencuba



No comments: