Unforgettable Day




Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Daisypath Wedding Ticker

Wednesday, June 8, 2011

resepi ikan 3 rasa

Assalamualaikum & hai..

lamanya tak memblog.. hehehe.. sorry sahabat semua sebab sejak akhir2 ini ada big problem yang perlu diselesaikan dan alhamdulillah semuanya dah selesai. Apapun itu lah dugaan dan cubaan kehidupan yang mematang kan fikiran. oklah mau posting resepi dari masakan yang tidak seberapa ini semoga sahabat2 surirumah, bakal2 isteri dan tunangan orang dapat manfaat masakan dari tempat saya ini. masakan yang simple dan sedap. paling tak pun boleh mengenyangkan orang yang anda sayangi kan. so check it out! ;)





RESEPI BAWAL 3 RASA

BAHAN-BAHAN
ikan dibersihkan
1 camb tepung jagung
1 biji telur putih

BAHAN A
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji bawang bombay ( bawang merah besar)
1 biji bawang holland ( yg warna kuning )
3 batang lada merah besar
1 tin nenas
( semua ini hiris2, ikut yg anda suka , potong kiub pon boleh )

BAHAN UNTUK SOS
1 camb sos tomato
2 camb sos cili
1 tbs camb cili boh
1 camb sos tiram
1 camb kicap cair
1 tbs sos ikan
gula dan garam
2 tbspn perahan limau kasturi/nipis
( boleh juga guna sos plum/ lemon sos )

CARA MEMASAK
perapkan ikan dgn tepung jagung, telur dan selama 15 minit
dan goreng hingga garing
panaskan kuali, masukkan bahan2 A tadi, kecuali bawang holland, nenas
bila bau dah naik, masukkan bahan2 sos kecuali jus limau , gaul hingga sebati
masukkan nenas , hirisan lada merah dan bawang holland
masukkan air bancuhan tepung gandum dan kacau sekejap dan perahan jus limau
kuah tadik bolehlah di tuangkan ke ikan2 tersebut.

nota kaki: leh juga kalu nak letak lada benggala, timun kiub, tomato dan boleh tabur dengan hirisan daun sup/ ketumbar.. lagi satu, selain ikan kita boleh juga ganti ayam dan seafood yang lain, tak perlu risau sebab kita masak untuk keluarga kita kan, cuma kalu seafood jangan masak terlalu garing nanti isi tak sedap nak rasa ;) selamat mencuba kawan2 semua ..

No comments: