terlebey sudah.. Ok yg neh post gambar masakan yang lama dan nak post untuk resepi seterusnya. Memang sedap masak lemak kobis neh tapi saya modify letak kepala ikan masin putih.. wallaa.. tu belom letak isi ikan lagi.. kalu makan dgn ikan goreng, sambal belacan dan nasi panas neh mmg nanges laaa.. 1st time makan sayur kobis waktu study kat shah alam dulu, mmg pelikla jg rasanya sebab selama neh makan sayur kobis masak tumis takpun buat ulam je... hehehe.. takpe.. apapun layan ye..
SAYUR KOBIS KEPALA IKAN MASIN PUTIH LEMAK CILI API
BAHAN-BAHAN
2 KEPALA IKAN PUTIH MASIN
100 gram isi ikan putih
1/2 sayur kobis
1 batang sayur Lobak
600 ml air bersampur santan kotak
BAHAN KISAR
1 Biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 halia
10 biji cili padi
30 gram belacan
30 gram bilis
CARA MEMASAK
- panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau
- masukkan ikan masin,sebatikan
- tuangkan air santan, kecilkan api tunggu hingga mendidih
- masukkan lobak, letak air lagi
- akhir sekali masukkan sayur kobis
- tunggu 5 minit tutup api.
2 comments:
salam
nampak menyelerakan...tp saya tak pernah masukkan belacan kalau masak apa2 ikan..
oh...boleh jg kalu tak nak letak belacan :)
Post a Comment