Unforgettable Day




Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Daisypath Wedding Ticker

Friday, March 25, 2011

Kew Tiaw Celup

Salam..
oppss.. ini kali upload gambar Kew Tiaw Celup, ini gara2 mengidam nak makan kew tiaw celup dan terus google resepi kat internet, Alhamdulillah dapatlah merasa dan melantak walaupun tak sama macam kat restoren Kat Subang time2 belajar kat shah alam dulu.. Oklah just sharing this pic and simple resepi sebab dah mengidam sangat nak makan.. so korang layanlaa ye.. hihi..


Kew Tiaw Celup

Bahan A (Untuk Sup)

3 bawang putih
2 bawang merah besar
1/2 Halia
1/2 Lengkuas
1 batang serai
Sup bunjut ( koyakkan dan ambil isi)
1 batang kiub ayam
( Kisarkan bahan ini )
Masukkan daging ayam,rangka ayam, perut daging, daging
setelah sup mendidih
masukkan bawang goreng dalam 3 sudu,
hirisan daun sup
daun bawang

Bahan B

Kew Tiaw
Jeruk lobak
Taugeh
Daun bawang
sayur kangkung
Celupkan dalam sup
- taburkan Kacang hancur, bawang putih goreng, crispy chili prawn

hehehe.. ini dia kew tiaw celup versi orang sabah.. selamat mencuba.. ;)



4 comments:

Hanis Azla said...

nampak mengancam.. tergoda pula melihatnya..

~izan~ said...

memang lapar terus tengok gmbr kue teow tu..huhu..sedapnya....

rlyza said...

kin bliur o kueteow ko jan..bgus ko rjin msk...

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

Hanis Azla@ hehehe... yg neh masak cincai jek, nak lepas gian makan kat sabah susahlah nak dapat makanan neh.. so kena buat sndiri

izan@ hehehe.. tu blom izan lg upload resepi, terus leh jdi ngidam saya dibuatnye.. ;)

rlyza@ long rajin tah masak lai, enda ada dijual dikudat nanti klu pregnant ada jua karang anak beliur jak.. nasib enda mau mkn jd terpaksalah berperang di dapur..