Unforgettable Day




Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Daisypath Wedding Ticker

Wednesday, January 5, 2011

Jom Me'resepi'

Salam..
oh tidak.. baru jak bersedey semalam.. dan hari ini takyah sedih2..
sebab hari ini ada tempahan sambal dan acar buah.. ada customer dan my loyal customer order.. tu yang tak boleh sedey2.. nanti rasa masakan pon sedey2 kan..hihi.
Apapun yang pergi redhokan lah pemergiannya.
so memandangkan dah 11.53 am, masa untuk lunch.. hari ini nak masak sup ikan ala chinese dan kerabu mangga versi dusun lotud ataupun dalam istilahnya mangga totok.. hihi.. sapa yang nak cuba boleh juga.. beza tau dengan kerabu mangga ala thai tu..


kerabu mangga ala somtam sorry gambar tak cantik kamera murah..

Abaikan rupa fizikal mangkuk warisan tu ye.. hihi

Kerabu Mangga Ala Dusun Lotud / Mangga totok

Bahan2nya

2 biji mangga
3 biji bawang merah
15 helai daun bawing ( daun kemangi )

Cara-Cara nya.
mangga di cincang2,bawang di hiris2 kecil, dan juga daun kemangi dan cuci sekejap dalam air suam , lepas tu bubuh garam sesedap rasa.

Daun bawing ( kemangi ) ini selalu diletak dalam masakan sup ikan, dan juga dalam makanan hinata ( kerabu isi ikan ), kerabu mangga dalam makanan tradisi kaum sungai ( mydad) / dusun suang lotud (my mom ) itu setau saya lah.bila saya google rupa2nya daun kemangi ini memag banyak khasiatnya terutamnya dalam penghasilan sperma lelaki supaya tahan lama dan juga meransang hormon estrogen, daun kemanggi dapat mengelakkan radang kulit, dan juga natural antibiotik mengikut kandungan sumber dalam kemanggi. kalu tak faham boleh tanya en. google ye atau mereka yang lebih pakar dalam biotek makanan. hihi


p/s: sorry lah kengkawan semua.. tak pandai masak pon so jgn kutuk ye masakan saya kalau kritikan membina tu saya terima.. . hihi

3 comments:

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

kerabu mangga kat steamboat johnny sedapss.. mabeless ko..

izan_cute said...

salam kenal,sedapnya nampak kerabu mangga..faveret izan tu...sedapnyer tgk..nk try la resipi ni =D

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

needa@ yummyss..

izan_cute@yeah.. cuba laa. hihi penaik selera tuh.. ;)